ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Φυσιοθεραπεία ή Φυσικοθεραπεία (ο σωστός όρος είναι φυσικοθεραπεία διότι αποτελεί τη θεραπεία με φυσικά μέσα) είναι το σύνολο των μεθόδων που χρησιμοποιούνται απο τον πτυχιούχο φυσικοθεραπευτή, ο οποίος αποτελεί τον εξειδικευμένο επαγγελματία, με στόχο την θεραπεία και τον περιορισμό συμπτωμάτων ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων που είναι συνδεδεμένες με προβλήματα κινητικά.

Οι τομείς στους οποίους η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται είναι στην αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων, σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, σε καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους. Η αναφορά στον όρο φυσικοθεραπεία δε σημαίνει ότι θεραπεύεται η πάθηση αλλά πιο σωστά επιχειρείται η προσπάθεια επανεκπαίδευσης των φυσιολογικών κινητικών προτύπων τα οποία έχουν χαθεί εξαιτίας κάποιας διαταραχής

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Οι πιο συνήθεις ορθοπεδικές παθήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ πολλών άλλων: αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, οσφυο – ισχιαλγία, προβλήματα ώμου, γοναλγία (πόνος στο γόνατο), επικονδυλίτιδα, ημικρανίες/πονοκέφαλοι αυχενικής αιτιολογίας κλπ. Τα νευρολογικής αιτιολογίας προβλήματα έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με κινητικές δυσκολίες και προβλήματα ισορροπίας.

Οι αθλητικές κακώσεις αφορούν τραυματισμούς όπως: μυϊκή καταπόνηση, θλάσεις, διαστρέμματα και τραυματισμοί των συνδέσμων, κλπ.

 

Νευρολογικές Παθήσεις: αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλική παράλυση, κακώσεις νωτιαίου μυελού (παραπληγία-τετραπληγία), κρανιοεγκεφαλική κάκωση, μυοπάθεια-μυασθένεια, πολυνευροπάθειες, πάρεση νεύρων, νόσος Parkinson.

Αθλητικές κακώσεις: σύνδρομο υπέρχρησης, τενοντίτιδες, ρήξη χιαστών συνδέσμων, αθλητικές κακώσεις σε άτομα με κινητικές αναπηρίες.

Η φυσικοθεραπεία δίνει πλέον λύσεις και σε προβλήματα ρευματολογικής ή αναπνευστικής φύσεως αντιμετωπίζοντας ολιστικά τον ασθενή και επιτυγχάνοντας την ανάταξη του μυοσκελετικού και εγκεφαλικού του συστήματος.

Στη Σύγχρονη Φυσικοθεραπεία διαθέτουμε την εμπειρία, την κατάρτιση και τον ειδικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω προβλημάτων, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να εγγυόμαστε το αποτέλεσμα στη θεραπεία και να στεκόμαστε με μεγάλη υπευθυνότητα απέναντι στον ασθενή.

Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΕ ΕΜΑΣ

Το φυσικοθεραπευτήριό μας είναι εξοπλισμένο με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Επισκεφτείτε μας για να βρούμε την κατάλληλη θεραπεία για εσάς και ανακουφιστείτε άμεσα από τον πόνο.

Τι είναι, πως ανακουφίζoυν και ποιές οι εφαρµογές τους.

Με τον όρο TENS περιγράφονται τα ρεύµατα χαµηλής συχνότητας που ερεθίζουν τις αισθητικές ίνες των νεύρων. Τα TENS (ΤRANSCUTANEOUS ELECTRICAL NERVE STIMULATION = Διαδερµατικός Ηλεκτρικός Νευρικός Ερεθισµός) είναι µία αξιόπιστη και ιατρικώς αποδεκτή θεραπευτική µέθοδος, µη χειρουργική, που χρησιµοποιείται ευρέως στην αντιµετώπιση χρόνιου πόνου, αλλά και για την ανακούφιση από τον οξύ πόνο, που εκδηλώνεται στις νευροµυϊκές και µυοσκελετικές παθήσεις καθώς και σε άλλες περιπτώσεις που θ’ αναλύσουµε παρακάτω. Οι συσκευές TENS είναι απολύτως ασφαλείς, απλές και κατάλληλες για οικιακή χρήση.

Είναι γνωστό ότι η ηλεκτροθεραπεία είναι από τις σπουδαιότερες µεθόδους της φυσικοθεραπείας. Σήµερα µε τη ραγδαία εξέλιξη της βιοηλεκτρονικής έχει ευρύτατα διαδοθεί και τα αποτελέσµατά της την καθιστούν απαραίτητη µέθοδο θεραπείας όχι µόνο σε ορθοπεδικά και νευρολογικά περισταστατικά αλλά σχεδόν σε όλο το φάσµα της ιατρικής.

Η θεραπεία µε Tens είναι απλή, οικονοµική, εύκολη και µπορείτε να την εφαρµόσετε µόνοι σας. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί επαναλαµβανόµενα χωρίς ανεπιθύµητες παρενέργειες όπως ναυτία και υπνηλία, οι οποίες συνήθως συνδέονται µε τα φάρµακα που χρησιµοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου. Είναι µία από τις πιο οικολογικές και αποτελεσµατικές διαθέσιµες λύσεις ανακούφισης πόνου, σε αντίθεση µε τη χρήση φαρµάκων που µπορούν να οδηγήσουν µετά από παρατεταµένη χρήση σε εξάρτηση και επιβλαβή εθισµό µε πολλαπλές παρενέργειες. Το πλεονέκτηµα των Tens είναι ότι πρόκειται για µία µη επεµβατική θεραπεία.

Στην φυσικοθεραπεία χρησιµοποιούµε τον θεραπευτικό υπέρηχο σε αντίθεση µε τον διαγνωστικό υπέρηχο που χρησιµοποιούν οι γιατροί. H διαφορά τους έγκειται στο ότι ο µεν ιατρικός – διαγνωστικός υπέρηχος εκπέµπει ηχητικά κύµατα µε µεγαλύτερη γωνία πρόσκρουσης σκιαγραφώντας οτιδήποτε ήθελε συναντήσουν µπροστά τους (βοηθώντας στην διάγνωση), ο δε φυσιοθεραπευτικός υπέρηχος εκπέµπει µικρότερη γωνία πρόσκρουσης ηχητικών κυµάτων διαπερνώντας µέσα από τα µαλακά µόρια των ιστών- τένοντες –οστά κλπ. προσφέροντας τους τα θεραπευτικά του αποτελέσµατα.

Για την σωστή λειτουργία του υπέρηχου δεν πρέπει να παρεµβάλλεται κανένα στρώµα αέρος ανάµεσα στην κεφαλή επαφής και του δέρµατος για τον λόγο αυτό χρησιµοποιούµε µία ειδική γέλη (gel) ώστε να επιτύχουµε µια καλλίτερη και αποτελεσµατικότερη µετάδοση των ηχητικών κυµάτων µέσα στον ιστό.

Η ηλεκτρική ενέργεια λοιπόν φθάνοντας στην κεφαλή του υπέρηχου µετατρέπεται σε µηχανικούς κραδασµούς – δονήσεις και οι οποίοι µε την µορφή ηχητικών κυµάτων εισερχόµενοι µέσα στον ιστό προσφέρουν µηχανικά -βιολογικά- θερµικά αποτελέσµατα.

Ο υπέρηχος έχει βοηθήσει την φυσικοθεραπεία πάρα πολύ στην επίλυση πολλών παθολογικών νευρολογικών αλλά κυρίως ορθοπεδικών καταστάσεων όπως συνδεσµικές κακώσεις – τενοντίτιδες – θυλακίτιδες – οιδήµατα – αιµατώµαταµυαλγίες – µυϊκές συσπάσεις – οστεόφυτα (άλατα) σε προβλήµατα της σπονδυλικής στήλης κλπ.  Ανάλογα µε το αν είναι το πρόβληµα επιπολής ή εν τω βάθη οξύ ή χρόνιο χρησιµοποιούµε υπέρηχο 1mhz και 3mhz σε διακεκοµµένη ή συνεχή µορφή εκποµπής.

Το K – Laser Cube 4 αποτελεί την πιο καινοτόμο class 4 laser θεραπεία στον κόσμο καθώς περιλαμβάνει το βέλτιστο εύρος μηκών κύματος που χρησιμοποιούνται στη φυσικοθεραπεία, προσφέροντας έως και 4 ταυτόχρονα(660nm, 800nm, 905nm, 970nm).

Είναι ένα laser υψηλής ισχύος που φτάνει μέχρι και τα 20 watt ισχύος και βασίζεται στην τεχνολογία της υπερπαλμικής εκπομπής (ISP therapy protocol) παρέχοντας έτσι την δυνατότητα να φτάνει στις βαθύτερες στιβάδες, που μέχρι τώρα ήταν απροσπέλαστες, χωρίς να υπερθερμαίνει τις επιφανειακές.

Πρόκειται για ένα τεχνολογικό επίτευγμα αμερικανικής τεχνογνωσίας, καθώς έχει τη δυνατότητα να προσφέρει άμεσα  αποτελέσματα, είτε σε οξύ είτε σε χρόνιο στάδιο, σε μόλις 8-9 λεπτά θεραπείας.

Έχει αποσπάσει τα πρώτα βραβεία από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα παγκοσμίως και εχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο θεραπευτικό και χειρουργικό laser στον κόσμο!

Με τη σειρά K-Laser Cube, οι θεραπείες μπορούν να ρυθμιστούν με ακρίβεια και εξατομικευμένα με βάση το επίπεδο του πόνου που παρατηρείται σε κάθε ασθενή.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ K-LASER

Αντιφλεγμονώδης και αναλγητική δράση

• Επιταχύνει τις μεταβολικές διεργασίες

• Ενισχυμένη αγγειακή δραστηριότητα

• Ρύθμιση ανοσοποιητικού

• Βελτίωση της νευρικής λειτουργίας

• Ταχύτερη επούλωση ιστών που έχουν υποστεί βλάβη (τραύματα, πληγές, έλκη κατακλίσεων, διαβητικά έλκη και βλεννογονίτιδα)

Αρχές λειτουργίας 

Το χωρητικό ηλεκτρόδιο έχει επικάλυψη από μονωτικό υλικό και χρησιμοποιείται σε δομές του σώματος που παρουσιάζουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρό όπως είναι ο μυϊκός, ο αγγειακός και ο νευρικός ιστός. Το αντιστατικό ηλεκτρόδιο δεν είναι μονωτικό και η θεραπεία δρα σε ιστούς που παρουσιάζουν μεγάλη αντίσταση όπως είναι οι σύνδεσμοι, τένοντες, ο χόνδρος, και τα οστά.

Ανάλογα με την παθολογία που έχει ο ασθενής, ο ειδικευμένος φυσικοθεραπευτής αποφασίζει ποια από τις δυο μεθόδους θα επιλέξει. Σύμφωνα με το μοντέλο θεραπείας, επιτυγχάνονται ρεύματα μετακίνησης ηλεκτρικών φορτίων που βρίσκονται στους ιστούς υπό την μορφή ιόντων. Το ρεύμα μετακίνησης δεν προκαλείται από άμεση επαφή σε αντίθεση με άλλες συσκευές, αλλά ως αποτέλεσμα της έλξης και αποστροφής των ηλεκτρικών φορτίων, και μέσω αυτής της ελεγχόμενης κίνησης μεταφέρεται στον ιστό η ενέργεια που εφαρμόζεται στο πεδίο και προκαλούνται στο εσωτερικό φυσικές ροές από ηλεκτρικά φορτία.

Παράγεται έτσι μια δυνατή ενέργεια στο σώμα και οι φυσικοί μηχανισμοί αυτόίασης του οργανισμού ενεργοποιούνται ξανά ακόμη και στους βαθύτερους ιστούς. Επίσης, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα καλό θα ήταν να γίνουν και κινητοποιήσεις στην πάσχουσα περιοχή.

Οφέλη και Πλεονεκτήματα

• Δρα σε βάθος: Η θεραπευτική δράση της είναι βαθιά και ομοιόμορφη χωρίς απώλεια ενέργειας

• Είναι γρήγορη: Μειώνει κατά πολύ τον χρόνο θεραπείας. Ελαττώνεται αισθητά ο αριθμός των συνεδριών, κυρίως όταν γίνεται σωστή εφαρμογή.

• Είναι εστιασμένη: Το βιολογικό αποτέλεσμα αναπτύσσεται αποκλειστικά στην περιοχή που εφαρμόζεται η θεραπεία.

• Άριστη σχέση κόστους αποτελέσματος: Η θεραπεία Tecar προσφέρει άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα και οι ασθενείς αισθάνονται καλύτερα ήδη από την 1η συνεδρία

• Είναι ειδική: Ο τρόπος δράσης είναι διαφορετικός ανάλογα με τον τύπο των ιστών στους οποίους δρα μύες, τένοντες, οστά κλπ.

• Είναι συνδυαστική με άλλες θεραπείες και τεχνικές που ενδυναμώνουν τα αποτελέσματα

• Είναι ανώδυνη: Χάρη στην βιο-συμβατότητα που παρουσιάζει και στο γεγονός ότι δεν είναι θεραπεία διεισδυτική δηλαδή δεν μεταφέρουμε ενέργεια από έξω, είναι απόλυτα ανώδυνη και πολύ ευχάριστη στον ασθενή

• Είναι ακίνδυνη: Δεν εκπέμπει ακτινοβολία, και δεν έχει καμία παρενέργεια

Ενδείξεις της Tecar Therapy 

• Οσφυαλγίες
• Ισχιαλγίες
• Αυχενικά Σύνδρομα
• Γοναλγίες
• Φλεγμονές
• Επικονδυλίτιδες
• Θυλακίτιδες
• Οστεοαρθρίτιδα
• Κατάγματα
• Μυϊκοί τραυματισμοί
• Κακώσεις συνδέσμων και τενόντων
• Πόνοι στους ώμους, ισχία κλπ.

Αντενδείξεις

Οι αντενδείξεις είναι ελάχιστες καθώς δεν εκπέμπει καμιά ακτινοβολία. Δεν χρησιμοποιείται μόνο στις έγκυες γυναίκες και σε ασθενείς με βηματοδότη.

Πρόκειται για μια επαγγελματική συσκευή ηλεκτρομάλαξης που περιλαμβάνει επτά διαφορετικά εξαρτήματα κεφαλής για ένα ευρύτατο φάσμα διαφορετικών εφαρμογών. Έχει τροχηλάτη βάση για εύκολη μετακίνηση και υψηλής ποιότητας υλικά και στιβαρή κατασκευή. Η ηλεκτρομάλαξη μεγάλης ισχύος ανακουφίζει άμεσα από τον πόνο, προκαλεί μυϊκή χαλάρωση και βελτιώνει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία. Ενδείκνυται για μυϊκούς σπασμούς, σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points), και μυϊκούς τραυματισμούς κλπ.

Skip to content